Ik heb een (Pebble) smartwatch…

Het heeft even geduurd voordat ie er echt was. De smartwatch van Pebble. Via het crowdfunding platform Kickstarter, een eeuwigheid geleden, schreef ik me in voor dit kleinood. Pebble werd een van de meest gefunde projecten. Omdat ik altijd in ben om nieuwe technologie te proberen was ik erg benieuwd hoe een dergelijk slim horloge in de praktijk zou bevallen. Inmiddels heb ik hem enkele maanden binnen en met enige regelmaat om mijn pols. Bevalt het? Mwah… Waarom niet? Dat ga ik proberen uit te leggen.

Disclaimer. Ik ben een notoire horlogehater. Van de 31 jaar die ik op deze aardkloot vertoef heb ik slechts een zeer beperkte periode een horloge om mijn pols gehad. De laatste keer moet ongeveer rond mijn twaalfde zijn geweest. Dit maakt mijn experiment met de Pebble wellicht nog interessanter. Biedt de Pebble voldoende toegevoegde waarde om een permanente plek aan mijn pols te kunnen claimen?

Wat is een Pebble

Laten we beginnen met wat uitleg. Wat is een Pebble? De Pebble is in de eerste plaats een horloge waarop je de tijd kunt zien. Niet heel spannend vormgegeven (lelijk zou je het ook kunnen noemen) Een enigszins retro look met een jaren-80-kermis-achtige touch. Hoewel ik intekende op de witte variant heb ik uiteindelijk een zwarte gekregen.  Het display van de Pebble is zwart/wit met een backlight verlichting. Een snelle beweging met de pols doet het display snel oplichten. Handig. Op de Pebble kun je zoals eerder gezegd, net als bij ieder ander horloge, de tijd bekijken. De manier waarop je dit doet kun je min of meer zelf bepalen door middel van verschillende watchfaces die je, al dan niet gratis, kunt downloaden. De watchfaces komen in traditionele varianten met wijzers tot cijfers (11:12) of woorden (Tien voor half zeven s’avonds) die laatste is vooral handig voor die mensen die niet kunnen klokkijken maar wel kunnen lezen. Veel watchfaces worden opgeleukt met spuuglelijke varianten van logo’s of karakters uit 8-bit videospellen. Opladen van de Pebble doe je met het meegeleverde kabeltje.

Trucjes

Is dat alles? Nee, dat is niet alles. De Pebble kan een trucje. Of eigenlijk: twee trucjes. Het eerste trucje is dat de Pebble kan dienen als een verlengstuk van het display van je Iphone. In mijn geval is dat een Iphone5. Notificaties die normaliter alleen op het scherm van je smartphone verschijnen worden ook getoond op je Pebble. Dit werkt pas sinds kort op de Iphone ook echt lekker. Sinds kort? Ja, sinds kort, de eerste versies van de Pebble kampten met veel problemen waardoor de notificaties niet helemaal lekker doorkwamen of gewoon niet of veel te laat getoond werden.

Trillen

Naast het tonen van de notificatie kan de Pebble ook trillen, bijvoorbeeld bij een inkomend telefoongesprek. Gaaf. Horloge trilt, op display van de Pebble verschijnt de beller en je weet direct of je het telefoongesprek kunt negeren. En dat allemaal zonder de telefoon uit je broekzak te halen. Vooral handig op de fiets. Ook in de regen, de Pebble is immers waterdicht.

Dat was trucje een, trucje twee is dat je met je Pebble ook kunt communiceren met je telefoon. Zo is het mogelijk om je muziek te bedienen, smsjes te lezen en gesprekken te weigeren dan wel te accepteren.

De praktijk

Hoe werkt het in de praktijk. Best goed eigenlijk. Na de laatste update van de app doet de Pebble eigenlijk wat ie zou moeten doen. Bevalt dat? Nee. Waarom niet? De Pebble vraagt om aandacht, misschien nog wel meer dan je telefoon al doet. Hoe dat komt? Je draagt de Pebble om je pols, op het moment dat je je sms, mail, whatsapp, telefoon en andere zaken op je Pebble laat binnenkomen heb je met een beetje pech een apparaat om je pols dat vrijwel nonstop om aandacht zeurt. Logisch gevolg is dat je dergelijke notificaties dus uitschakelt. En wanneer je dat doet heb je in feite alleen nog een lelijk horloge om je pols. 19 jaar geleden besloot ik al dat ik dat niet wil.

6 reacties op “Ik heb een (Pebble) smartwatch…”

 1. Laurens schreef:

  Ik ben ook erg tevreden met mijn Pebble op dit moment. De eerste versie was inderdaad niet veel soeps, inmiddels werkt de smartwatch zeer goed.

  Gr. Laurens
  *link verwijderd*

 2. Ruud schreef:

  Ik heb de pebble nu ca een maand samen met een 5S maar ik moet telkens weer de notificaties opnieuw instellen en sinds een paar dagen lukt ook dat niet meer….
  Denk dat ik maar moet wachten op de iwatch wordt erg vervelend zo.
  Eerder had ik ook altijd twee pebbles gekoppeld via BT eentje dan LA09AE die krijg ik nu ook niet meer.
  Iemand een oplossing?
  Groet,
  Ruud

  • Herkenbaar, app opnieuw installeren heeft bij mij geholpen (enige tijd) of totale reset. Uiteindelijk is de pebble een gimmick die even leuk is maar waar nog te veel haken en ogen aan zitten om er echt plezier van te hebben wat mij betreft.

 3. Peter schreef:

  Mijn Pebble gebruik ik ook al niet meer. Met de komende lading smartwatches (en zéker de te verwachten 2de versies over een jaar) zal pebble naar mijn idee naar de achtergrond verdwijnen..

 4. Roy schreef:

  sinds de nieuwe update heb ik problemen met de inkomende berichten zoals whatsapp, mails enz enz de pebble trilt helemaal niet meer wat ik ook geprobeerd heb.

Voel je vrij om te reageren