Netflix in Nederland – de eerste kennismaking…

netflix

Wat is Netflix

Netflix is recent overgewaaid vanuit Amerika naar Nederlandse bodem. Netflix is een zogenaamde on-demand videodienst. Films en series zijn hiermee op afroep beschikbaar. Via de Netflix applicatie die beschikbaar is op onder meer de Playstation 3, Xbox360, Apple TV, Wii en verschillende SmartTV’s en set-top boxen, kunnen films en series worden gestreamd. Dit streamen betekent dat de bestanden niet eerst volledig naar het apparaat gedownload moeten worden maar dat je vrijwel direct kunt starten met kijken, uiteraard heb je wel een werkende internetverbinding nodig.

Aanbod – Films, series, documentaires

Netflix biedt keuze uit honderden films, series en documentaires. Netflix heeft contracten gesloten met veel productiemaatschappijen. Het aanbod is echter wel enigszins gedateerd, verwacht dus niet dat je de nieuwste films en series meteen op Netflix te zien krijgt. Er is geen aanbod van HBO series (bekend van onder meer Game of Thrones). Netflix biedt ook series en films die in eigen beheer geproduceerd zijn, vaak van hoge kwaliteit: Orange is the new Black is hier een mooi voorbeeld van. Het aanbod van Netflix in Nederland blijft vooralsnog ruim achter bij het aanbod van de Amerikaanse variant, de verwachting is wel dat het aanbod in de (nabije) toekomst zal groeien.

Wat kost dat?

Netflix is een abonnementsdienst. Voor een vast bedrag per maand is het mogelijk om je onbeperkt te laven aan een eindeloze stroom van films, series en documentaires. In Nederland betaal je €7,99 Euro per maand, dit is exclusief mogelijk bijkomende kosten om Netflix daadwerkelijk op je tv te krijgen…

Netflix via diverse apparaten – test

Netflix kun je gebruiken via diverse apparaten waaronder de PC. Netflix op de PC bekijken is via de website geen enkel probleem. Hetzelfde gemak geldt voor de speciale Netflix apps op de Iphone en Ipad mini. Bij deze apparaten is het een kwestie van de Netflix app downloaden, inloggen en kijken, uiteraard wel na het aanmaken van een Netflix account…

Maar ik wil Netflix uiteraard onderuitgezakt vanaf de bank kijken bekijken op een groot scherm… Netflix op de TV dus. Dat moet toch geen enkel probleem zijn?

Netflix via de Philips “smart” TV

Na het aanmaken van de Netflix account heb ik geprobeerd de Netflix app te installeren op de Smart TV (2012) van Philips. De eerste teleurstelling is een feit. De app blijkt onvindbaar te zijn. Na contact met de, overigens immer correct reagerende, webcare van Philips wordt duidelijk dat het niet mogelijk is om de Netflix app te activeren, alleen de nieuwste exemplaren (2013) ondersteunen Netflix. Bij oudere apparaten ligt de hardwarematige encryptie van Philips dwars. Jammer maar helaas. De oplossing? een nieuwe Philips TV kopen of een ander apparaat van Philips wat wel ondersteuning biedt.Niet echt een oplossing dus, zo wordt dat Netflix abonnementje opeens wel erg prijzig.

Netflix via de Wii

Netflix via de Wii dan maar proberen… Het downloaden van de app is zo gebeurd. Na installatie is het een kwestie van inloggen en kijken maar. De besturing van de WII is naar mijn smaak echter minder geschikt voor een comfortabel gebruik van de Netflix app. Typen met de motion controllers gaat niet echt fijn. Nintendo rekent geen extra kosten voor het gebruik van Netflix, dat is dan wel weer een voordeel.

Netflix via de Xbox

Next stop, de Xbox360. Stop? Ja stop. Tot mijn grote verbazing is het niet mogelijk om de app te gebruiken zonder een abonnement te nemen op Xbox Live Gold. Kosten? Ongeveer 4 tientjes per jaar. Ongeveer? Ja ongeveer…het hangt er een beetje vanaf via welke (vage) site je je kortingskaart aanschaft. Na aanschaf van Xbox Live Gold is het installeren van de app een fluitje van een cent, besturing van de app werkt prettig via de Xbox controller en het beeld is in HD kwaliteit. Ik heb toch een beetje een zuur gevoel over dat extra abonnement, het is een makkelijke manier voor Microsoft om wat extra geld te verdienen.

Netflix eerste ervaringen

Na een aantal dagen Netflix ben ik voorlopig wel om. Het aanbod is vrij breed, in ieder geval genoeg voor honderden uren kijkplezier. Het abonnement kan per maand worden geactiveerd of worden gedeactiveerd, je zit dus niet eindeloos aan de dienst vast. De kwaliteit (HD) is goed, daarnaast kun je makkelijk overschakelen van device naar device. De app pakt de beelden op op apparaat B waar je op apparaat A gestopt bent met kijken. Voor net geen acht euro per maand heb je een prima deal te pakken om de wintermaanden door te komen.

 

Voel je vrij om te reageren