Philips Hue LED lampen – review

De Philips Hue LED lampen. Het heeft eventjes geduurd maar ik heb de starterskit eindelijk te pakken gekregen. Wat is die Philips Hue nou eigenlijk? Philips heeft met de Hue LED lampen gecreëerd die door middel van een app kunnen worden aangestuurd. Naast het aan- en uitzetten van de lampen kun je eenvoudig een brede schakering aan kleuren uit de lampen toveren. De Iphone app bevat een aantal voorgeprogrammeerde kleurinstellingen, maar het is ook mogelijk om op vrij eenvoudige wijze (eventueel op basis van foto’s) zelf te experimenteren met kleurenschema’s. Leuk spul dus. Maar werkt het ook?

Philips Hue – de verpakking

Ik ben gek op mooie verpakkingen, een recente discussie op Twitter leerde dat ik niet de enige ben die de verpakkingen van een gadgets bewaard (apple iphone doosjes!). Ook deze verpakking is er één om te bewaren. Het is duidelijk dat er aandacht aan de verpakking is besteed. De Hue is verpakt in een stijlvolle zwarte doos met een grote klep. Op de klep staat een afbeelding van een Hue LED lamp. Door middel van een draaischijf aan de zijkant van de doos kun je de Hue Lamp van kleur laten veranderen. Een klein maar erg leuk detail waar je verder natuurlijk helemaal niets aan hebt, maar waar ik persoonlijk lichtjes van in mijn ogen krijg.

Wanneer je de klep opent tref je twee vakken aan, in het zijvak zitten twee kabels; één voor de stroomtoevoer naar de bridge en één kabeltje om deze WIFI unit met je modem te verbinden. In het hoofdvak de starterskit, de bridge zelf en uiteraard drie Philips Hue LED lampen met een e27 fitting. Vooralsnog zijn er geen andere fittingen leverbaar, de verwachting is dat dit in de toekomst zal gaan veranderen. De starterskit kost €199,- euro en een losse lamp €59,95 euro, een redelijk stevige prijs maar met de beloofde 25.000 branduren en de mooie doos is dit nog wel te verantwoorden…

Inhoud van de Philips Hue starterskit

Philips Hue – de installatie

De installatie is eenvoudig, het zou mij niets verbazen als er met een schuin oog naar de installatie van bijvoorbeeld de Sonos apparatuur is gekeken. De hele boel is in 5 minuten up and running. De bridge moet worden aangesloten op het stopcontact en via de bijgeleverde ethernetkabel sluit je de bridge aan op het modem. Vervolgens schroef je de Hue LED Lampen in de fittingen (dit lukt alleen als je de oude lampen eerst verwijderd.). Download de app in de Apple store en start de app op. Druk op de grote ronde knop van de bridge om alles te koppelen en te voorkomen dat je buren je lampenset overnemen. Et voilá… er is licht… fel wit licht…

Philips Hue – de bediening

Bediening via de Hue IOS app is eenvoudig en redelijk intuïtief. De applicatie reageert echter niet altijd even snel. De app bestaat in totaal uit zes basisschermen. Naast het opstartscherm zijn er twee schermen waar je de verschillende bijgeleverde voorgedefinieerde kleurenschema’s kunt opstarten. Daarnaast is er een configuratiescherm, een scherm waar je de individuele lampen van intensiteit kunt veranderen en een scherm waar je per lamp een kleur kunt instellen. Met name dit laatste scherm reageert soms zeer traag. De balk waarmee de felheid van de lamp is in te stellen blijf regelmatig hangen. Heen en weer switchen tussen de schermen biedt dan uitkomst maar erg gebruiksvriendelijk is dit uiteraard niet. Op dit moment zijn er een aantal andere apps beschikbaar waarmee je de Hue kunt aansturen. Een van deze apps is de Hue disco, hierover later meer…

apps-philips-hue

Philips Hue – en er is licht, gekleurd licht

De Philips Hue samengevat: Mooie verpakking, zeer eenvoudige installatie, een basis app waar toch wat dingen op aan te merken zijn. Maar het belangrijkste van alles. Werkt het ook? Het antwoord is JA. De Philips Hue LED lamp geeft een schitterend licht af met een hoge kleurintensiteit, dit in tegenstelling tot veel goedkopere varianten van de gekleurde LED lampen. Het is vrij eenvoudig om de lampen van kleur te laten veranderen. De lampen werken zeer sfeer verhogend. Nadeel is dat de lampen nadat ze helemaal zijn uitgeschakeld de laatste verlichtingsstand niet onthouden. Wanneer je de lampen opstart branden ze met een fel wit licht, dit is zeker een punt van verbetering. Daarnaast zijn de mogelijkheden om de lampen via bepaalde tijdschema’s te laten branden te beperkt.

Philips biedt externe ontwikkelaars de kans om apps te ontwikkelen die de Hue LED lampen kunnen aansturen. Één van deze apps is Hue disco. Hoe dat eruit ziet? Bekijk onderstaande video…

Is de Philips Hue de investering waard? Voor 1/3 van de kosten van een ‘betaalbare’ design lamp kun je de starterskit aanschaffen. Nog steeds een aardig stevige prijs voor een paar lampjes maar de eerste indrukken zijn erg goed. De lampen geven een prettig licht en zijn redelijk eenvoudig in te stellen. Wat mij betreft vooralsnog een aanrader.

4.5 / 5 sterren     

19 reacties op “Philips Hue LED lampen – review”

 1. Jacky schreef:

  Die Philips lampen zijn toch overdreven duur. Op applamp nl heb je een soortgelijke set voor minder dan de helft van de prijs.

  • Johan schreef:

   applamp is inderdaad een stuk goedkoper. Nadeel van deze is dat hier waarschijnlijk geen “coole” apps (door developers) voor gemaakt gaan worden. Hier blijf je met de standaard Chinese app zitten.

   Ik vind het ook een aanrader, heb naast de starterskit ook gelijk drie losse lampen gekocht.

   Echt de moeite waard!

 2. Paul schreef:

  Ik heb net de starterskit binnen gehad.
  Nu wil ik nog 2 losse Hue lampen erbij te kopen.
  Hiervoor ben ik eerst opzoek naar een fitting van E27 naar E14 (groot naar klein).
  Omdat ik geen verstand heb van fittingen en voltage weet ik niet of ik aan zo’n standaard verloop fitting genoeg heb.

  Zou jij me kunnen ondersteunen hiermee ?

 3. Dennis schreef:

  Ik heb namelijk lang getwijfeld tussen de Hue starter pack van 200 eur en een setje (MiLight) van AppLamp (voor de helft van de prijs). Uiteindelijk toch maar gekozen voor de MiLight (vooral omdat een losse lamp van MiLight 27 euro is en die van Philips rond de 65), maar begin te geloven dat het een goedkoop-duurkoop verhaal is.

  Mijn ervaring tot nu toe is dat ik de boel (slechts 2 lampen aangesloten) redelijk kan bedienen via de Milight app. Soms reageert hij echter voor geen meter en schieten de lampen ineens in full brightness wit.
  Ook moet ik regelmatig de wifi controller even resetten omdat hij simpelweg niet gevonden wordt.

  Ik heb dit aangekaart bij de leverancier en die stuurt me geheel kosteloos een nieuwe controller op. Moest het daarmee opgelost zijn, dan is het ok, maar als het niet helpt mag ik alles terugsturen en krijg ik mijn geld terug.

  Maar goed, dan zou ik dus (als het niet werkt) voor een echte Hue set gaan, alleen mis ik in deze review wat feedback over het makkelijk vinden van de wifi controller. En dan bedoel ik niet vlak na het installeren wanneer alles nog ‘vers’ is en de wifi controller net is aangemeld, maar ook een dag of een week later. Wordt hij dan ook direct gevonden ? Moet je soms de app herstarten of de wifi controller resetten ? Zijn bovenstaande problemen ook bestaand bij de echte Hue of heb ik gewoon pech met mijn budget versie ? (of is het inderdaad een maandagochtend modelletje wifi controller). Ook las ik elders wat over een lichte zoemtoon die blijft wanneer de lampen ‘uit’ staan bij de Hue set ? Ik ben heel erg geneigd om voor de philips hue te gaan (zeker omdat die ook met iOS8/OSX10.10 gaat worden geintegreerd), maar dan zou ik bovenstaande punten ook graag bevestigd/ontkracht zien :D Verder een mooie review !

  • Hi Dennis,

   De controller (iphone5) wordt in mijn geval altijd direct gevonden. Ik gebruik diverse apps ( de officiële Hue app en Goldee. Ik heb nog nooit de controller moeten resetten, behalve misschien bij het koppelen van de extra lamp. Bromtoon komt mij ook niet bekend voor.

   Heb persoonlijk veel lol aan de Hue, hoewel de instapprijs stevig is is het wat mij betreft zeker het geld waard.

  • Dennis schreef:

   Intussen heb ik alweer anderhalve week de echte Hue in huis, hoor :)

   Werkt inderdaad zeer goed, de controller wordt altijd gevonden, wat op zich niet zo heel raar is – achteraf gezien – aangezien deze bedraad wordt aangesloten op het interne netwerk.

   Het enige minpuntje is dat wanneer iemand per ongeluk de lampen uitzet met de lichtknop (tja, is nu eenmaal een gewoonte die je er niet zo makkelijk uitkrijgt, zeker niet met kinderen..), dat de lamp bij het opnieuw aanzetten (met de lichtknop) in FEL WIT schiet. Iets minder prettig als je ze juist op gedimd blauw hebt gezet op de overloop om ’s nachts iets van licht te hebben, maar niet iedereen wakker wilt hebben :)

   Dat is het enige dat de vorige imitatie set dan wel goed kan, die onthoudt welke kleur en lichtsterkte als laatst waren ingesteld. Of is dat misschien een optie in de Hue set die ik nog niet gevonden heb.. dat kan natuurlijk :D

   Nu eens wat verder erin duiken, zijn nog genoeg dingen te ontdekken zie ik al. Wil op termijn wat van die Philips LivingColors kopen. Ook eentje voor op de slaapkamer, al vrees ik dat dat nog een feest gaat worden, aangezien die op de 2de verdieping staat en de controller op de begane grond aangesloten is. 2 dikke betonnen plafonds zullen het niet makkelijk maken om de communicatie gaande te houden..

 4. Gert schreef:

  Hoi Sebastiaan,
  Ben ook maar eens op zoek gegaan naar ‘smart’ Ledlampen. Nu er geen gewone lampen meer gemaakt mogen worden moeten we toch eens overstappen. Ik vond de Hue’s wel erg onrealistisch duur. Je fabriceert zo’n lamp tenslotte voor flink minder dan 1 euro en voor mij zijn het gewoon gebruiksvoorwerpen en geen ‘lifestyle’.
  Ben uiteindelijk bij de *** terechtgekomen. Die kosten maar iets van 8 euro en voor dat geld kun je er dan ook zonder veel wroeging de zaag in zetten dus dat heb gedaan. Conclusie: ’t is nog steeds niet helemaal wat ik zoek maar voor de prijs kan ik wel even mee voort.

  groeten,
  Gert

  • Ik heb je reactie aangepast Gert, ik ontvang veel comments waarin een bepaald merk wordt genoemd, in dusdanige hoeveelheden dat dit voor mij reden is merken & links naar andere websites uit de reacties te censureren.

 5. Gert schreef:

  Hoi Sebastiaan,
  Dat je geen linkjes opneemt is prima. Mijn linkje was overigens geen commerciele link maar een review van een vergelijkbaar produkt dat een fractie van de prijs kost. Jouw review is, terecht, kritisch op het Hue product maar het had ook wel wat kritisch op de volstrekt onrealistische prijs kunnen zijn. Je gaat toch geen 60 euro voor een lamp met een kostprijs van 1 euro betalen (een paar simpele smds a 0,1 ct/stuk, een printje met simpele besturing en een spotgoedkoop RF ontvangertje). Ik heb de indruk dat, vanwege de EC beslissing om de produktie van gloeilampen te stoppen, een aantal handige ondernemers het maximum aan cash (onder het mom van ‘lifestyle’) uit de Nederlandse markt proberen te trekken zonder te kijken naar de belangrijke energiebesparende rol van deze lampen. Voor 8 euro koop je het equivalent van deze Hue lamp. Eentje die wel zijn instelling bewaart. Dat is een prijs waar ik wel al mijn gloeilampen in huis voor wil vervangen (want break-even in 2 jaar). Kwestie van even op internet rondzoeken. That’s all. Bedankt.

  • Hi Gert,

   Valide punt! voor mij telt ook gemak en ‘beleving’. Ik ben (deels) voor Apple en heb niets met Android. Rondspeuren en bestellen op ‘Chinese’sites doe ik regelmatig. Echter, regelmatig bestellingen die niet aankomen, snel stuk zijn (of bij arriveren al niet werken). Bij arriveren in een armoedig doosje, slechte ondersteuning bij problemen (wat wil je voor die prijs) enz. Voor mij is die totaalbeleving rondom een product ook belangrijk en daar betaal ik ook meer voor. Wanneer is een prijs onrealistisch? uiteindelijk is dat aan de koper denk ik. Als niemand die dingen koopt gaat de prijs vanzelf omlaag

 6. Gert schreef:

  Hoi Sebastiaan,
  De mens wordt door zijn ervaring gevormd, zo blijkt. Ik heb nooit een slechte levering gehad en gebruik dagelijks chinese android tablets die zelfs iets meer kunnen dan de iPad voor 1/3 van de prijs.
  Als dat rommel was geweest had ik me geheel achter jouw ervaring geschaard, maar helaas voor Apple werken deze spullen prima en in het ene geval dat tijdens DHL transport iets kapot ging kreeg ik direct mijn geld terug uit China. Met mijn hollandse iPhone heb ik al sinds de aankoop problemen en deze zijn nooit adequaat door Apple opgelost. Zo kom je dus aan de ‘andere kant’ terecht.
  Je geeft in je review heel goed de beperkingen aan van het produkt. Heel leuk idee maar slechte realisatie. Ik denk dat ze bij de product management afdeling hebben zitten slapen. Hopelijk lossen ze het snel op en als ze dan wat aan de prijs doen wordt het toch een leuk hebbeding.

 7. Bart schreef:

  Kan iemand bevestigen danwel ontkrachten dat apps uit de Google PlayStore minder te bieden hebben? Ik heb zelf helemaal niks met Apple maar begreep dat je met de Android app bijv. niet ‘scheduled’ je verlichting aan/uit kan schakelen. En kun je met de Android app(s) ook vanaf elke plek -dus buiten je eigen LAN- de boel bedienen?

  • Emiel schreef:

   Hoi Bart,

   Apps uit de playstore werken wat mij betreft perfect. Bij mij gaan de lampen aan zoals de timer is ingesteld (eventueel inte stellen: + of – 30 min, ideaal als ik van de zomer op vakantie ga).
   Het enige wat ik niet heb kunnen vinden is de kleurkeuze uit een zelfgemaakte foto waar ik vaker over lees. Verbinding is er altijd meteen, heb nog niet hoeven resetten. Lampen zoemen/brommen ook niet. Wel heb ik de schakelaars in de muur doorverbonden zodat die “loos” zijn. Dan kan geen enkele onverlaat mijn lampen uitzetten.
   Mijn neefjes en nichtjes willen ook altijd effe dat de disco aangaat als ze bij mij zijn. Muziek hard aan en de Huedisco-app erbij en we hebben iets wat in hun beleving disco is.

 8. E Versteegt schreef:

  Grappig dat er hier mensen zijn die zo hardnekkig vast blijven houden aan het “Prijs” argument…. Ja, HUE is duur. Waarschijnlijk zelfs onrealistisch duur.

  Maar: Ik heb zowel MiLight als Hue lampen in het echt gezien.

  Qua ‘kwaliteit’ van het licht is Hue nog steeds superieur. De ‘witte’ MiLight lampen geven, zefls op de ‘warmste’ stand (2700K) nog steeds een onaangenaam ‘koel’ licht met een zodanig lage CRI dat alles er onnatuurlijk uit ziet. En de RGBW MiLight lampen kunnen niet tegelijk zowel kleur als wit laten branden. Dus je kan nieteens de witte led ‘warmer’ maken met wat rood.Volgens *****.nl komt dat omdat de benodigde voeding en electronica hiervoor niet in de lampvoet past :’).

  Waarom kunnen Hue en LIFX het dan wel?

  Nee, zolang de cheape alternatieven op technologisch gebied achter blijven op wat Philips produceert, heeft die hogere prijs blijkbaar een reden.

  En wat betreft kopen in China: Prima om daar kabeltjes die voor laagspanning bedoeld zijn te halen, of andere producten die niet aan de 230V hoeven. Maar ik heb, bijvoorbeeld via Youtube, al genoeg voorbeelden gezien van wat er fout kan gaan met rommel die aan de 230V moet. En ja, ook grote merken en Nederlandse winkels laten hun spullen in China maken. Maar die zijn wél gebonden aan de veiligheidsregels die hier gelden en zullen dus veel betere kwaliteitscontroles uitvoeren voor ze de spullen hier verkopen.

 9. Paul schreef:

  Interessante review, maar inhoudelijk voegt het weinig toe. De Philips Hue lampen zijn niet in staat om de primaire kleuren accuraat te weergeven. In een degelijke review zou zoiets naar voren moeten komen. Vervolgens lees ik review comments van andere waarin een duidelijke vergelijking getrokken wordt met andere fabrikanten, maar die mogen zo lijkt het niet bij naam genoemd worden, want anders worden ze weg gemodereerd. Is deze review gesponsord door Philips of wat?! Een onafhankelijke review zou juist dit soort kritiek moeten omarmen. Ik had namelijk bijna deze Philips Hue lampen kocht, en vervolgens blijkt dat deze lampen veel kleuren mooi kunnen weergeven maar niet de basis kleuren. Iets dat andere Philips Hue producten wel kunnen.

  • Beste Paul, dank voor je reactie. Wat betreft de weergave van kleuren heb je gelijk. Met name groen komt niet mooi naar voren. Dit is echter een kleur die ik minder belangrijk vind in verlichting. Deze review is niet gesponsord. Wel worden reacties gemodereerd. Soms wordt er zo opzichtig naar webwinkels verwezen dat ik er voor gekozen heb deze reacties te modereren om spam te voorkomen.

 10. Vasco schreef:

  Je kunt ook de commerciele verwijzingen verwijderen maar de kritische commentaren ontdoen van merknamen is onterecht. Dit geeft mij ook het beeld dat je het uit naam van Philips hebt geschreven. Mede omdat je zelfs de verpakking aanprijst. Sorry hoor maar die verdwijnen toch in de kliko en zeggen niets over het product. Heb ervaringen met mooi verpakte producten (o.a. van Philips) dat rommel bleek als ook met uit China in zielig maar stevig verpakt wit doosje dat perfect doet wat is beloofd. Ik heb ook goede producten van Philips overigens. Hue is tot nu toe te duur, gelukkig bestaan er ook LED strips (China) i.c.m. met Zwave modules (Nederland Sigma Design) etc. Ook het gebrek aan een goede Android en Windows App voor Hue doet mij afhaken. Ook Apple is te duur, is ook maar een smartphone, tablet of computer hoor.

  Als laatste, Hue sluit (nog) niet aan bij gevestigde domotica systemen. Ik kan op dit moment deze lampen niet koppelen binnen mijn huisautomatisering.

Voel je vrij om te reageren