Social Media, Verwijder je accounts – De grote schoonmaak

Het begint allemaal met een zoektocht naar je eigen naam op Google. Op de eerste paar pagina’s doemen, naast je eigen website, websites als Linkedin, Twitter en Facebook op. Er zijn echter ook pagina’s van apps of tools die je niet of nauwelijks meer gebruikt. Het gaat dan vaak om websites en of apps waar je uit nieuwsgierigheid een account heb aangemaakt of waar je de interesse in de loop van de tijd voor verloren hebt. Tijd om hier eens iets aan te doen.

Stap 1: Inventariseren websites, accounts en apps

Begin met een inventarisatie van de apps, websites en tools die in onbruik zijn geraakt maar die wel opduiken binnen de zoekresultaten wanneer iemand zoekt op jouw naam.

Maar waar te beginnen? Begin met Google. Google is your friend. Althans, in dit geval. Een bedrijf dat (informeel) de slogan ‘don’t be evil’ hanteert kan niet anders dan je beste vriend zijn toch? /end_sarcasm.

Voer een zoekopdracht in op je naam + achternaam en “naam+ achternaam”.  De eerste vijf pagina’s moeten je een redelijk beeld geven waar je op persoonlijke titel online te vinden bent.

inventarisatie social media, apps en accounts

Zoals in bovenstaande afbeelding te zien is heb ik een indeling per pagina gemaakt. De zogenaamde people aggregators (vies bah) heb ik buiten dit lijstje gehouden. Dezelfde zoektocht (naam + achternaam)  heb ik gedaan binnen image searches van Google. Dit leverde echter weinig spannende resultaten op.  Achter elke vermelding op de lijst heb ik een beslissing gezet: Aanhouden, Verwijderen of Twijfel.

Stap 2 – Inventarisatie… Check je app connecties!

Veel apps, tools en websites waar je accounts op aanmaakt gebruiken informatie van bijvoorbeeld Facebook, Linkedin en Twitter. Om deze informatie te verkrijgen wordt er een koppeling gemaakt tussen voorgenoemde diensten en de App of website. Het loont dus de moeite om te checken welke apps  je gekoppeld hebt aan Facebook, Linkedin en Twitter.

Apps bekijken en verwijderen van Facebook

Om te bekijken welke apps er aan Facebook zijn gekoppeld ga je naar instellingen, het tabblad Apps, vervolgens zie je de Apps die gekoppeld zijn aan je Facebook Account. Schrijf de Apps op die je wilt verwijderen zodat je later ook daadwerkelijk de accounts van die apps kunt verwijderen en ontkoppel vervolgens de App van Facebook.

App instellingen facebook

Apps bekijken en verwijderen van Twitter

Om te bekijken welke apps er aan Twitter zijn gekoppeld ga je naar instellingen, het tabblad Apps, vervolgens zie je de Apps die gekoppeld zijn aan je Twitter Account. Schrijf de Apps op die je wilt verwijderen zodat je later ook daadwerkelijk de accounts van die apps kun verwijderen en ontkoppel vervolgens de App van Twitter (Revoke Acces). In mijn geval heb ik een groot aantal Apps die ook via mijn Iphone gekoppeld zijn, hier is nog een extra handeling voor nodig: Ga binnen je Iphone naar je instellingen. Klik op het tabblad Apps en klik op Revoke Acces/Toegang intrekken.

Twitter   Settings

Apps bekijken en verwijderen van Linkedin

Om te bekijken welke apps en websites er aanLinkedin zijn gekoppeld ga je naar instellingen, Groups, Companies & Applications, view applications.  Vervolgens zie je de Apps en websites die gekoppeld zijn aan je Linkedin Account. Schrijf de Apps op die je wilt verwijderen zodat je later ook daadwerkelijk de accounts van die apps kun verwijderen en ontkoppel vervolgens de App van Twitter (Revoke Acces).

Account   Settings   LinkedIn

Stap 3: Zoeken naar accounts en nieuwsbrieven in je mail

Doe eens gek en spit je mail eens door. Veel apps en tools vragen om je e-mail adres bij het eerste gebruik. Dikke kans dat je mailbox uitpuilt met notificaties en nieuwsbrieven. Gebruik termen als account, unsubscribe, subscribe etc om de verschillende diensten op te sporen en je er gelijk voor uit te schrijven.

Search results unsubscribe gmail.com   Gmail

Stap 4: Shut down Everything – Verwijder je accounts (allemaal)!

De inventarisatie van apps en accounts is vrij eenvoudig, het verwijderen van ongewenste/ongebruikte accounts is een stuk ingewikkelder. Helaas is er geen standaard oplossing voor het verwijderen van een account. Dit verschilt van service tot service. Om jezelf goed voor te bereiden is het handig om gebruikersnamen en wachtwoorden van de accounts te verzamelen, zoeken in je email dus… Of anders de wachtwoord of gebruikersnaam vergeten service van de app of website gebruiken. Het verwijderen van een account kan in de meeste gevallen vanuit Instellingen of Settings. In sommige gevallen is het slechts mogelijk om een account te deactiveren. Quora is hier een voorbeeld van. De account op Quora kan wel verwijderd worden maar dan moet je een e-mail naar privacy@quora.com sturen met een link naar je account.

Stap 5: Maak het jezelf makkelijk…

Uiteraard kun je een keer in de zoveel maanden een grote schoonmaak houden. Het is echter beter om dit met enige regelmaat te doen. Gebruik je een app niet meer? Delete deze dan direct en zorg dat al je gegevens worden verwijderd.

4 reacties op “Social Media, Verwijder je accounts – De grote schoonmaak”

  1. Jochem Koole schreef:

    Fijn artikel! Elke drie tot zes maanden herhalen.

  2. M. Olislaegers schreef:

    Dit doe/deed ik gelukkig al regelmatig.. Ook profiel namen wijzigen zodat ze niet te makkelijker meer terug komen in Google, voor profielen die je wel wil houden, maar niet perse in Google hoeven.

Voel je vrij om te reageren